Bultjes, wratten, blaasjes, vlekjes en plekjes: iedereen heeft ze. Maar wat zijn het precies? En nog belangrijker: hoe kom je er weer vanaf? In dit blog lichten we twee soorten uit: steelwratjes en bloedblaasjes.
Wat zijn steelwratjes?
Steelwratjes zijn goedaardige huidtumoren, ook wel fibromen genoemd. Het zijn elastische, loszittende aangroeisels op de oksels, hals, romp, liezen, oogleden en de hoofdhuid. Ze zijn vaak huidkleurig of lichtbruin. Over het algemeen zijn ze maar enkele millimeters groot, maar ze kunnen erg storend zijn. Ze hebben doorgaans de vorm van een steeltje, vandaar de naam.
Oorzaken
Gek genoeg is er weinig bekend over de oorzaak van steelwratjes. We weten wél dat steelwratjes het gevolg zijn van een verstoring in het vetweefsel. Ook de schuring van kleding kan leiden tot steelwratjes. Iedereen kan ze krijgen, maar ouderen hebben er vaker last van dan jongeren. En wist je dat een verminderde glucosetolerantie ook een rol speelt?
Behandeling
Steelwratjes vormen geen bedreiging voor de gezondheid en zijn niet besmettelijk. Je kunt ze dus prima laten zitten. Maar als ze cosmetisch storend zijn, dan kan het fijn zijn om ze te laten verwijderen. In sommige gevallen verdwijnen steelwratjes uit zichzelf, bijvoorbeeld door wrijving. Maar in de meeste gevallen gaan ze niet zomaar weg. Je kunt ze zelf verwijderen met zelfzorgproducten, maar het is beter om een specialist in te schakelen. Deze werkt met steriele materialen, elektrische stroom, of vloeibare stikstof.
Wat zijn bloedblaasjes?
Bloedblaasjes, of angiomen, zijn kleine blaasjes die overal op het lichaam voor kunnen komen. Ze kunnen verschillen in kleur. Vaak zijn ze kersenrood, maar ze kunnen ook felrood of donkerblauw zijn. Ze zijn maar een paar millimeter groot. Net als steelwratten zijn bloedblaasjes goedaardige huidtumoren.
Oorzaken
Bloedblaasjes ontstaan door een verandering in het huidweefsel, maar over de precieze oorzaak is weinig bekend. Het is wel zo dat bloedblaasjes doorgaans op latere leeftijd voorkomen. In het begin zijn ze erg klein, maar naarmate je ouder wordt kunnen ze groeien, zowel in formaat als in aantal. Zonlicht kan het ontstaan van bloedblaasjes verergeren.
Behandeling
Bloedblaasjes zijn onschuldig, maar kunnen als storend worden ervaren. Een huidtherapeut kan in zo’n geval de bloedblaasjes verwijderen. Het blaasje wordt verhit met een naald of met een laser. Hierna krijgt het blaasje een grijsbruine kleur en ruimt je lichaam het weefsel op. Na een paar dagen vormt zich een korstje dat langzaam afschilfert.
Over Schoonheidsinstituut Ankie Willems
Heb jij last van een onzuivere huid, of wil je graag advies over huidverbetering? Bij Schoonheidsinstituut Ankie Willems helpen we je graag verder! Wij kunnen je voorzien van advies, maar ook zijn er diverse behandelmogelijkheden om je huidprobleem grondig aan te pakken. Want niet alleen voor een onzuivere huid kun je bij ons terecht. Wanneer je kampt met bijvoorbeeld acne, een droge huid of iets anders hebben we ook diverse behandelingen klaarstaan. Voor vragen of het maken van een afspraak kun je gerust contact met ons opnemen.